Počasna Zlatna palma Alenu Delonu

Počasna Zlatna palma 72. Filmskog festivala u Kanu dodijeljena je legendarnom francuskom glumcu Alenu Delonu, kao znak priznanja njegovom izuzetnom učešću u istoriji filma.

Kanski festival saopštio je 17. aprila da je ponosan i oduševljen što je Delon, koji je igrao u “Leopardu” Lukina Viskontija – nagrađenog Zlatnom palmom 1963. godine, pristao da dobije počasno priznanje.

Direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo izjavio je da je Delon dugo odbijao da primi počasnu Zlatnu palmu, jer je vjerovao da treba da dođe u Kan samo u slavu reditelja sa kojim je radio.

“Govorimo o divu, živoj legendi i globalnoj ikoni”, istakao je Fremo, navodeći da Delona izuzetno cijene i u dalekom Japanu, gdje je poznat kao Proljećni samuraj.

“Više od 80 filmova, nebrojena remek-djela i superlativi, testament su umjetničkog dostignuća i međunarodne aure čovjeka koji se probio na scenu ulogom u krimi filmu Purple Noon (1960). Takođe, oda su njegovoj nevjerovatnoj ljepoti. Rene Klemen otkrio je Delona ovim filmom. Neizbrušeni dijamant, imao je tada svega 25 godina”, dodao je Fremo.

Među dobitnicima počasne Zlatne palme su Žana Moro, Vudi Alen, Bernardo Bertoluči, Džejn Fonda, Klint Istvud, Žan-Pol Belmondo, Manoel de Oliveira, Anjes Varda…

Filmski festival u Kanu biće održan 72. put od 14. do 25. maja.

Izvor: Cdm