Snima se film o Kanli kuli

U okviru projekta digitalizacije Kanli kule, biće snimljen film o tom simbolu Herceg Novog.

Radio Jadran navodi da bi sinopsis trebalo da izgleda ovako: Uvođenje gledalaca u Herceg Novi u 14. vijek, način življenja, okruženje. Uloga tvrđave u istoriji grada – upoznavanje s tvrđavom Kani kula i njenom ulogom u istoriji grada (zašto je izgrađena, koja je namjena), Herceg Stjepan – upoznavanje s istorijskom ličnošću, njegov doprinos gradu i Trg Soli – predstavljanje Trga Soli i njegove privredne uloge.

Film mora obuhvatiti način odijevanja, uzimajući u obzir podjele na društvene klase, karakteristike izgleda i govora, istorijske činjenice vezane za događaje koje film opisuje, muziku i kompozicije, naratora na četiri jezika: na crnogorskom, engleskom, ruskom i njemačkom, i digitalnu sinhronizaciju.

Glumci će, između ostalog, nositi garderobu sa oklopima, koristiti koplja, buzdovane i slične dodatke, u zavisnosti od „istorijskog momenta“. I građani Novog mogu učestvovati u stvaranju filma kao volonteri i statisti.

Gledanje filma biće omogućeno kroz posebne binokularne naočare i ostalu tehniku, koju su obezbijedili podgorički Digital Dub i Čikom, čija je ponuda na tenderu prihvaćena kao najpovoljnija.

Snimanje će biti obavljano u originalnom ambijentu, na kulama i u Starom gradu. Snimatelji moraju paziti da u kadrovima ne budu neki savremeni uređaji ili proizovdi, poput klima uređaja.

Digitalizacija Kanli kule trebalo bi da bude gotova do ljeta, i da od ove sezone bude dio turističke ponude. Riječ je o projektu za koji su sredstva obezbijeđena iz IPA fondova.

Projekat digitalizacije tvrđava Kanli-kula u Herceg Novom, Klisa i Sv. Mihovila u Šibeniku, te Vranduka kod Zenice opredijeljeno je oko 1,3 miliona eura.

Izvor: Cdm