Vanna otkriva kako je nastao legendarni hit Tek je 12 sati(video)

Kada govorimo o muzici devedesetih, konkretno o densu, ne možemo zaobići hrvatsku grupu Electro team poznatiju kao ET. Vokal grupe bila je Ivana Vrdoljak, alias Vanna.

Tih godina, priznaje Vanna, bila je kreativna i radila je ono što voli.

“Devedesete nisu mogle biti bolje. Naišla sam na istomišljenike, zanesenjake, ljude koji su, poput mene, htjeli da rade muziku koja im se sviđala, bez kompromisa i pretvaranja. Imali smo sreću da su taj naš muzički ukus prepoznali mnogi, naročito mladi, te smo na taj način formirali ukus mnogima i taj uticaj prepoznajem i danas. Oduvijek mi se sviđala plesna muzika, dinamično i angažovano pjevanje, voljela sam sa društvom da odlazim i plešem u klubovima i nikad nisam smatrala da je bavljenje muzikom samo odskočna daska da postanete poznata faca. Tako smo svi u bendu razmišljali i bilo nam je baš stalo do toga kako se predstavljamo”, kaže pjevačica kojoj je “lična karta” pjesma “Tek je 12 sati”.

“Nastala je kao i sve koje smo te ’92. i ’93. zajedno radili u malom studiju, često do kasnih noćnih sati, i to uvijek uz pomoć Mira Buljana. Mnogo smo se zezali, smijali, naglas maštali i zamišljali buduće situacije, svađali se zbog najsitnijih detalja… Ja bih uvijek nešto pjevušila ili samo pjevušila na već gotove harmonije ili pak samo na neku bas liniju praćenu nekim gruvom koji bi momci dorađivali. Učinilo mi se iz prve da je ta pjesma zarazna, ali pošto nismo imali previše iskustva, puštali smo je po gradu prijateljima, di-džejevima i svi su reagovali slično. U početku nam se činila prekomercijalnom, mislili smo da smo malo pretjerali, ali taj je osjećaj ubrzo nestao. Volim da izvodim tu pjesmu i dan-danas i znam njen značaj. Danas se sluša jer je iskrena, originalna, direktna u komunikaciji s publikom i na kraju provokativna, iako mnogo manje danas nego tada kad je nastala”, priča Vanna koja je nakon izlaska iz benda počela da snima pop pjesme.

“Mnogo ljudi je tada kopiralo taj naš stil jer im se valjda učinilo da je jednostavno igrati ritam-mašinama i na to pjevušiti neke banalne melodije s lascivnim tekstom. Što se mene tiče, odlučila sam da me moj talenat može voditi i dalje od dens ere i da želim da se bavim muzikom na duge staze. Svakom novom saradnjom sam otkrivala što sve mogu da pružim. Volim naše dens hitove, ali oni su manji dio mog muzičkog opusa – važan dio, ali ipak manji”, iskrena je popularna Hrvatica.

U svojoj karijeri Vanna je ostvarila velike hitove poput “Kao da me nema tu”, koja se često izvodi na muzičkim takmičenjima, “Kao rijeka”, “Ako je vrijedilo išta”, a tu su i nastupi na Evroviziji 2001. godine kao i saradnja sa slavnim italijanskim tenorom Andreom Bočelijem.

Izvor: Cdm