Srbi bi trebalo da uđu u savez sa DPS-om

Srbi bi trebalo da budu dio vladajuće koalicije u Crnoj Gori, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, navodeći da bi to bilo dobro za odnose dvije države.

On je u razgovoru za Vijesti rekao i da Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom i pored brojnih neslaganja.

"I dalje verujem da bi za naše odnose, ali i za unutrašnju stabilnost Crne Gore, bilo dobro da Srbi postanu dio vladajuće koalicije. Mnogi problemi bi tako mogli da budu prevaziđeni", kazao je Dačić.

Odnosi Crne Gore i Srbije su, kako je istakao, stabilni.

"S naše strane, važno je da postoji dijalog. Cilj nam je isti, a to je Evropska unija (EU) i stabilnost regiona", istakao je srpski šef diplomatije.

Želimo odlične partnerske odnose s Crnom Gorom

On je rekao da Srbija smatra i da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori važan dio njene istorije i kulture i kao takvu je tretiraju, dodajući da vjeruje da većinsko crnogorsko stanovništvo misli isto.

Dačić je ocijenio da su odnosi između dvije države stabilni zaslugom Srbije.

"Ne možemo se praviti ludim i ne konstatovati da su naše pozicije odaljenje činom Crne Gore kojim je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije (KiM), kao i snažnoj podršci koju pruža ovoj tvorevini u međunarodnim organizacijama", rekao je Dačić.

On je kazao da se neće nikome izvinjavati što vodi politiku u interesu Srbije.

"Jedno je sigurno, Srbija želi odlične partnerske odnose sa Crnom Gorom i otvoreni smo za razgovor o svim temama koje obje strane smatraju važnim. Želimo da nađemo zajednički interes”, poručio je Dačić.

Na pitanje kakva bi bila adekvatna reakcija Srbije na činjenicu da se neki intelektualci iz Srbije vraćaju sa granice i da li ima saznanja da li je još neko persona non grata u Podgorici, Dačić je odgovorio da nemaju saznanja o nepoželjnim našim državljanima u Crnoj Gori.

Nadležni da se bave Marovićem

On je, na pitanje da li je upoznat sa zahtjevom za izručenje Svetozara Marovića Crnoj Gori i šta je sporno u njemu, s obzirom da crnogorsko Ministarstvo pravde tvrdi da je sve preduzelo, kazao da nadležne institucije obje zemlje time treba da se bave.

“Ministarstvo koje ja vodim nije nadležno za ekstradiciju, ako aludirate na to. Posljednje što sam vidio u medijima jeste da je u Srbiji na liječenju”, naveo je Dačić.

Na pitanje šta misli o politici Demokratskog fronta (DF) i kako gleda na nedavno hapšenje dvojice poslanika tog političkog saveza, Dačić je rekao da hapšenje političkih protivnika nije mudar potez osim ako postoje čvrsti dokazi.

“I ne bih kao ministar spoljnih poslova ocjenjivao politiku bilo koje stranke. Ocjenjujem politiku koju sprovodi data zemlja, a nezahvalno je baviti se time šta bi bilo kad bi bilo. Svaki principi i programi različitih stranaka otjelotvoruju se tek kada se preuzme kormilo države i kada ste prinuđeni da ih sprovodite u datom kontekstu. A kontekst nikada nije idealan”, rekao je Dačić.

Izvor: Mina