Usvojen nacrt amandmana o imenu Makedonije

Odbor makedonskog parlmenta za ustavna pitanja danas je većinom glasova usvojio nacrt amandmana koji predviđa da se naziv države Republika Makedonija u Ustavu zamijeni nazivom Republika Severna Makedonija.

Taj prvi, od četiri amadmana na Ustav Makedonije, koje je predložila makedonska vlada u skladu sa dogovorom sa Grčkom o rješavanju spora oko imena Makedonije, usvojen je nakon drugog dana rasprave.

Za nacrt amadmana kojim se ime države Makedonije mijenja u Sjeverna Makedonija glasalo je 10 članova ustavnog odbora, a pet je bilo protiv.

Nakon što je Odbor podržao prvi nacrt amadmana, predsjednik parlementa, koji je i predsjednik tog tijela Talat Džaferi je otvorio raspravu o nacrtu amandmana koji se odnosi na promjene u preambuli Ustava Makedonije.

Preostala dva nacrta amadmana na Ustav Makedonije bave se utvrđivanjem makedonskog nacionalnog identiteta i državnosti i odnosom prema Makedoncima u inostranstvu.

Tim nacrtom amandmana se predviđa da se u dijelu u kojem se spominje Asnom, koji je element državnosti Makedonije, odluke Asnoma zamijene proglasom kako bi se izbjeglo spominjanje poziva Makedoncima u Grčkoj i Bugarskoj na ujedinjenje, kao i da, kao konstitutivni element, bude unesen Ohridski dogovor kojim je riješen unutrašnji sukob 2001.

Sjednica Odbora, na kojoj se razmatraju četiri ustavna amandmana, koje je predložila Vlada, može da traje najviše 12 radnih dana, odnosno po tri dana za svaki amandman.

Predsjednik Sobranja Talat Džaferi je za 1. decembar zakazao plenarnu sjednicu na kojoj će poslanici glasati o amandmanima, o kojima prethodno treba da se izjasni i Zakonodavno-pravni odbor.

 

Izvor:beta