Šarić: Tužilaštvo izvlači iz konteksta

Specijalni sud u Beogradu zakazao je za 10. decembar izricanje druge prvostepene presude Darku Šariću i ostalim optuženim za šverc 5.7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu, pošto je danas okončano suđenje. U završnici suđenja sudskom vijeću se obratio Darko Šarić tvrdeći da tužilaštvo nema nijedan dokaz protiv njega i da "manipuliše podacima, izvlači iz konteksta".

Šarićevi advokati tvrde takođe da nema dokaza da je on organizovao kriminalnu grupu koja je krijumčarila kokain prekookeanskim brodovima iz Urugavaja, Brazila i Argentine.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je sa druge strane, zatražilo od suda da Šarića osudi na maksimalnu zakonom predviđenu kaznu zatvora kao organizatora kriminalne grupe.

Za trojicu svjedoka saradnika tužilaštvo je predložilo kazne manje od godinu, dok je za ostalog 21 optuženog tužilaštvo u završnim riječima predložilo maksimalne kazne za krivična djela "udruživanje radi vršenja krivičnih djela" i "neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga".

Shodno propisanim zakonskim kaznama Šarićevim saradnicima prijeti 10 do 20 godina, dok njemu kao organizatoru grupe prijeti 30 do 40 godina.

Izvor:rtcg