Vučić demantovao da će dobiti orden od Putina

Dva dana pošto su pojedini mediji javili da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobiti orden od predsjednika Rusije, sam Vučić je dematovao ovu vijest.

"Ponosan sam na tu mogućnost i na to da Putin uopšte razmišlja o tome. Još uvijek nisam dobio nikakav orden od predsjednika Rusije, a ako bih dobio orden Svetog Aleksandra Nevskog, to će biti ogromna satisfakcija za sve što sam do sada uradio", rekao je Vučić, javlja Glas Amerike.

Boris Varga, novinar i politikolog kaže da ako neko zaslužuje da dobije orden za naklonost Rusiji to jeste predsjednik Vučić.

"Jer i kada je stvarana Srpska napredna stranka jezgro koje su povukli Vučić i Nikolić bilo je radikalsko, konzervativno, rusofilsko. Iako je možda Nikolić bio otvoreniji kada je govorio o Rusiji i kada je izlivao svoje emocije, možda je Vučić suzdržaniji, ali ako se pogleda politika države i vlade možemo da vidimo da je posljednjih godina lojalnija Rusiji nego prema Evropskoj Uniji", kaže Varga.

Predsjednik Rusije do sada je dodijelio "Ordene prijateljstva" nekolicini građana Srbije, među njima Ivici Dačiću, Nenadu Popoviću, reditelju Emiru Kusturici i bivšem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Izvor:beta