Savez novinara Srbije i Crne Gore dodijelio nagrade za životno djelo

Savez novinara Srbije i Crne Gore danas je u Beogradu dodjelio nagrade za životno djelo Radomiru Ugriniću, Čedomiru Radusinoviću i Branku Stankoviću.

Obrazloženje žirija pročitao je predsjednik i prošlogodišnji dobitnik ovog priznanja Veselin Đokić, dok je nagrade uručio predsjednik Saveza novinara Srbije i Crne Gore Ivica Milosavljević.

Zahvaljujući se na priznanju Čedomir Radusinović je istakao da je ovo kruna njegove višedecenijske novinarske karijere.

Novinar RTS-a Branko Stanković je napomenuo da mu je nagrada posebno draga i značajna jer dolazi od kolega i predstavlja dokaz njegovog profesionalnog odnosa prema poslu kojem je posvetio cijeli život.

Osamdesetosmogodišnji Radomir Ugrinić koji se novinarstvom bavi sedam decenija nije mogao da prisustvuje dodjeli zbog zdravstvenih problema, ali je uputio zahvalnost kolegama koje su prepoznale i na ovaj način vrednovale njegov rad i odnos prema profesiji.

-Čedomir Radusinović rođen je 1944. godine u Lješanskoj nahiji, u selu Buronji. Novinarstvom je počeo da se bavi 1970. U “Pobjedi”. Već tada su kod Radusinovića primijećene osobine koje će obilježiti njegov novinarski manir: sistematičnost, požrtvovan odnos prema poslu, kao i nepristrasnost u objavljivanju informacija. Takav manir Radusinovića je učinio jednim od utemeljivača istraživačog novinarstva u Crnoj Gori.

-Vrsni reporter RTS-a, Branko Stanković, autorskom emisijom Kvadratura kruga obilježio je deceniju i po turbulentnog života Srbije i cijelog regiona. Autorski rad Branka Stankovića se ne završava na registrovanju pojava i događaja, on na ekran donosi produbljen i jedinstven produkt prožet uzročno-posljedičnim okolnostima sa izraženim rafirmanom za javnu i socijalnu odgovornost, humanost I odgovornost za prošlo i buduće.

-Radomir Ugrinić iz Svilajnca, rođen prije 88 godina. U novinarstvo je zakoračio daleke 2948. godine kao dopisnik lista “Sport”. U TV novinarstvu radio je kao dopisnik RTV Svilajnca, a redovno je izvještavao i slušoce “Jutarnjeg programa” Radija Titograd. Tokom sedam decenija rada u novinarstvu, vijesti i reportaže objavljivao je u “Borbi”, “Večernjim novostima”, “Poljoprivredniku”, “Pčelaru” i mnogim drugimdnevnim i nedjljenim novinama. Iako je napunio 88 godina, i danas je nezamislivo da se u Svilajncu i okolini nešto događa, a da on to ne isprati foto-aparatom i tonskim zapisom.

Foto: ULES CG

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE