I dalje za primjenu Prespanskog sporazuma

Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, potvrdili su da ostaju pri primeni Dogovora iz Prespe o rješavanju spora oko imena Makedonije, izjavio je danas portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos.

Kako su prenijeli makedonski mediji, premijeri su razgovarali telefonom dan poslije ostavke grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa koji je vodio pregovore o rješavanju spora oko imena.

"Saglasili su se i ponovili da obojica rade za Balkan 21. vijeka i za primjenu i stupanje na snagu Dogovora iz Prespe", rekao je Canakopulos.

Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov, poručio je Kocijasu da će "nastaviti rad na zaokruživanju istorijskog rješenja (Dogovora iz Prespe), zajedno sa ostalim progresivnim i demokratskim snagama u Skoplju i Atini".

"Predvođeni premijerima Ciprasom i Zaevom, uspjeli smo da napravimo nešto što se prethodnih 27 godina smatralo nemogućim – približili smo naše dvije zemlje i napravili istorijski Dogovor iz Prespe, gradeći most prijateljstva i dokazujući da naš region može da rješava sporove i stvara budućnost", poručio je Dimitrov Kocijasu.

Izvor:beta