Makedonija: Vladajuće partije razmatraju poteze

Najviši organi vladajuće partije u Makedoniji SDSM i opozicionog VMRO DPMNE razmatraće večeras situaciju u zemlji poslije nedjeljnog referenduma i poteze za rješavanje novonastale krize.

Izvršni odbor SDSM će utvrditi sljedeće korake s obzirom na najavljene konsultacije s VMRO DPMNE o mogućnosti saradnje na donošenju ustavnih izmjena predviđenih sporazumom o rješavanju spora s Grčkom, kao i mogućnosti skorih prijevremenih izbora, ako ti razgovori ne uspiju.

Poslije sjednice Izvršnog odbora, vjerovatno će biti zakazan i Centralni odbor, da bi ovlastio lidera SDSM i premijera Zorana Zaeva da preduzme aktivnosti za rješavanje situacije nastale nakon referenduma o sporazumu s Grčkom, za koji vlast smatra da je uspio, a opozicija da je propao.

Prema onlajn izdanju dnevnika "Sloboden pečat", iako u vladajućoj stranci postoje različita mišljenja o tome šta treba uraditi, preovlađuje stav o potrebi da treba da se pregovora s VMRO DPMNE kako bi se postigla dvotrećinska većina u Sobranju, potrebna za promjenu Ustava predviđenu sporazumom s Grčkom.

Izvor:beta