Sporazum sa Srbijom u interesu Kosova i regiona

Predsjednik Kosova, Hašim Tači, ocijenio je danas da je pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom u interesu Kosova i regiona, kao i da je o tome dobio potvrdu tokom posjeta Tirani, Podgorici i Skoplju.

Tači je na konferenciji za novinare kazao da zemlje regiona podržavaju dijalog i ocijenio da bi sporazum sa Srbijom otvorio evropsku perspektivu dvije zemlje.

"Svi su za dijalog i svi su za pregovore. Svi bi pozdravili sporazum Kosova i Srbije koji bi otvorio evropsku perspektivu. Sreo sam se sa predsjednicima Albanije i Crne Gore i premijerom Makedonije. Ove zemlje podržavaju dijalog i pozdravili bi mirovni sporazum u interesu dvije zemlje", kazao je Tači.

Razgovori neće biti laki zbog demarkacije granice u dužini od 430 kilometara i neće biti međusobnog priznanja bez okončanja tog procesa, ocijenio je Tači.

"Korekcija granice obezbjeđuje direktno priznanje od Srbije i pripajanje (Preševske) doline Kosovu. Priznanje od strane Srbije podrazumijeva i priznanje pet država EU koje nijesu priznale Kosovo i podrazumijeva početak procesa stvaranja Vojske Kosova", rekao je on i dodao da to istovremeno znači i eliminisanje ruskog veta u SB UN.

Prema njegovim riječima, Kosovo bi nakon toga priznalo još 80 država koje ga do sada nijesu priznale.

Izvor:beta