"Makedonija u NATO samo s novim imenom"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Skoplju da Makedonija ne može postati član te alijanse ako ne sprovede Dogovor sa Grčkom i ne promijeni ime.

"Znam da neki misle da mogu na referendumu da kažu 'ne' i da uđu u NATO, ali ne postoji takva mogućnost. Mugućnost da odbacite dogovor sa Grčkom i uđete u NATO je čisita iluzija", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinara sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

Stoltenberg je tako odgovorio na pitanje šta je rekao u susretima sa predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i liderom opzicione VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim, koji ospravaju dogovor s Grčkom o rješavanju dvoipodecensijskog spora oko imena Makdonije.

Šef NATO je rekao da su ti sastanci sa predsjednikom države i liderom opzicicije bili dobri, dodajući da misli da je važno da se sretne i sa vladinim predstavnicima i sa opozicijom, jer je opozicija dio snažne demokratije.

Stoltenberg je dodao da je Ivanovu i Mickoskom rekao da je ovo istiorijska i neponovljiva mogućnost da ova zemlja postene član najmoćnijeg saveza, a da bi to napravila mora da se saglasi sa dogovorom s Grčkom.

"Svih 29 članica Alijanse, uključujući i Grčku, pozvali su vas da počnete poregovore, ali se oni ne mogu uspješno završiti ako ne sprovedete dogovor. Ako ga sprovedete, protokol o pristupanju možemo da potpišemo ove zime i od naredne godine da možete da prisustvujete sjednicama NATO, bez prava glasa", rekao je Stoltenberg.

Izvor:beta