Pacoli: Ne dolazim zbog Dodikovih prijetnji

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli otkazao je učešće na sastanku šefova diplomatija Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEEC), koji je zakazan za srijedu u Banjaluci, nakon što mu je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio kako je nepoželjan u tom gradu.

BiH trenutno predsjedava ovom inicijativom, pa je ministar spoljnih poslova Igor Crnadak svoje kolege iz regiona pozvao na neformalni sastanak u Banjaluci 5. septembra kako bi se razgovaralo o daljoj saradnji.

Pacoli je odustajanje od dolaska u Banjaluku objavio na svom Tviter nalogu upozoravajuči istovremeno kako su Dodik i njegovo bahato ponašanje razlog za zabrinutost svih.

"Zbog prijetnji koje je meni i mom predstavništvu uputio predsjednik RS Milorad Dodik, uprkos pozivnici ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnadka otkazao sam učešće na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica SEECP-a u Banjaluci. Dodik predstavlja razlog za zabrinutost svih na zapadnom Balkanu", napisao je Pacoli.

Dodik je u ponedjeljak izjavio kako Pacoli "nije dobrodošao" u Banjaluku nazvavši ga ministrom "lažne države", a dodao je i kako njegovu posjetu vidi kao provokaciju usmjerenu protiv Republike Srpske.

Dodik je insistirao na činjenici kako BiH nije priznala Kosovo i to zahvaljujući stavu vlasti Republike Srpske, pa stoga, kako je rekao, ni kosovski zvaničnici ne mogu da dolaze tamo gdje ih ne priznaju.

 

Izvor: rtcg