"Tražimo prava koja imaju Srbi na Kosovu"

Ministar za evropske i spoljne poslove Albanije Ditmir Bušati razgovarao je s političkim predstavnicima Albanaca Preševske doline, i izjavio da Tirana od Beograda za njih zahteva ista prava koja imaju Srbi na Kosovu.

U fokusu jučerašnjeg razgovora bila su prava Albanaca Preševske doline i dešavanja u regionu, a predstavnici su Bušatiju kazali da najviše brinu zbog nedovoljnog napretka u socioekonomskim uslovima, kulturi i obrazovanju, kao i zbog nedostatka bazičnih usluga i standarda, što dovodi do gubitka perspektive za mlade ljude i njihovog odlaska, saopštilo je albansko Ministarstvo za evropske i spoljne poslove.

Bušati je ponovio posvećenost Albanije bezuslovnoj podršci zahtjevima Albanaca Preševske doline i uvjeravao sagovornike da će Tirana nastaviti da zahtijeva od Beograda puno poštovanje svih njihovih prava i ekonomski napredak, navodi se u saopštenju.

"Direktna je obaveza srpskih vlasti da obezbijede potpuno i jednako uživanje svih prava albanskoj populaciji u Srbiji, u skladu s obavezama koje proističu iz pregovora s EU i sa medjunarodno prihvaćenim normama. Ono što mi tražimo od Srbije jeste da vam pruži ista prava koja uživaju Srbi na Kosovu", naveo je Bušati.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine, a Bušati je ocijenio da on "mora da bude okončan uzajamnim priznavanjem dvije države", dodaje se u saopštenju.

 

Izvor: rtcg