Pred Putinom cio arsenal oružja

Srbija priprema veliku vojnu paradu povodom stogodišnjice pobjede u Prvom svjetskom ratu. Gost Putin, pred kojim će biti prikazano 100 novih tenkova i rakete.

Prema pisanju beogradskih "Večernjih novosti", osim ruskog predsjednika gosti parade biće i drugi svjetski zvaničnici.

Na Dan primirja, 11. novembra, na bulevaru ispred Palate Srbija prvi put će se pojaviti novi PVO sistem kratkog i srednjeg dometa koji bi trebalo da bude isporučen iz Bjelorusije.

Taj aranžman obuhvata i nabavku još četiri miga-29.

"Na ceremoniji kakva odavno nije viđena kod nas Vojska Srbije pokazaće svu svoju vatrenu moć", kaže sagovornik "Novosti".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrđuje da se aranžman sa Bjelorusijom bliži finalnoj fazi. Korak ka još boljoj saradnji biće otvaranje izaslanstva odbrane u Minksu.

Dogovor sa Bjelorusijom drugi je po važnosti sporazum u domenu obnove resursa naših oružanih snaga, piše list. Prema sporazumu o vojnoj saradnji sa Rusijom, Srbiji je na inicijativu predsjednika Putina prije dvije godine odobrena donacija u vidu šest "migova 29", 30 tenkova "T 72C" i isto toliko borbenih izviđačkih oklopnih vozila BMRD2 .

Ova vojna tehnika remontovana i modernizovana biće isporučena do marta 2019. godine.

U paketu ruske vojne pomoći, kako je potvrđeno za "Novosti", naći će se i helikopteri. Načelno je dogovorena kupovina tri višenamjenske letjelice "MI 17" kao i četiri helikoptera "MI 35" "leteće oklopnjače".

Sljedeća godina, kako navode mediji, biće ključna za oružane snage te zemlje posebno ratno vazduhoplovstvo. Na nebu Srbije leteće ekadrila od čak 14 "migova 29" . Pored ruskih leteće i devet "Erbasovih" helikoptera koji će biti raspoređeni ne samo vojsci već i policiji, navode u vojnom vrhu.

 

Izvor: rtcg