Kada je Kosovo, trebalo proglasiti i nezavisnost Srpske

Ne vidim spremnost Prištine na kompromis kada je u pitanju status Kosova, kazao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je beogradskoj TV Prva rekao da boljeg vremena za rješenje pitanja Kosova neće biti. Prema njegovim riječima, u narednih nekoliko mjeseci intenziviraće se razgovori za pokušaj pronalaska trajnijeg rješenja za status Kosova.

Kako kaže, dva su razloga za to: prvi je činjenica da je kompromis potreban kako se ta tema ne bi decenijama zadržavala, a drugi jer ističe mandat evropskim organima.

"Federika Mogerini, šefica evropske diplomatije, će morati da ide na izbore. To znači da se intenzivira neposredni dijalog Beograda i Prištine, ali nema tog rješenja bez saglasnosti velikih sila", rekao je Dačić.

Kada je u pitanju njegov stav o podjeli Kosova, Dačić je podsjetio da je o tome govorio desetak godina.

"Razgovarao sam o tome i sa Dobricom Ćosićem, on mi je pričao kako je o tome govorio sa Miloševićem i Đinđićem. Đinđić je govorio da imamo više mogućnosti, konfederacije, a ako ništa ne može, imamo podjelu", naglasio je Dačić.

Dodao je da se radovao kada je predsjednik Aleksandar Vučić otvorio unutrašnji dijalog, ali tvrdi da nije čuo nijedan drugi predlog.

"To sam ja rekao, to je moje mišljenje. To nije predlog stranke, ni Vlade. Ja sam to govorio desetak godina, ja sam polazio od praktičnog rješenja. Ovo rješenje je brzo moguće jer nema preseljenja stanovništva", dodao je on.

Dačić je rekao da nije on taj koji je otvorio "pandorinu kutiju" i dodao da je, kada je proglašena nezavisnost Kosova, trebalo proglasiti i nezavisnost Republike Srpske. On navodi da je govorio o razgraničenju, i da nije upotrebio termin podjela.

"Koje su to teritorije, nikada ni o tome nijesam govorio. Pitajte narod na sjeveru Kosova šta misli o tome. A Srbi u enklavama na jugu. Čemu oni pripadaju? Oni pripadaju srpskoj pokrajini po našem Ustavu, a gdje je to u realnom životu. Taj što živi u enklavi davno je prestao da misli da je to sastavni dio Srbije", naglasio je Dačić.

 

Izvor: rtcg