Spreman prijedlog odluke o raspisivanju referenduma

Parlament Makedonije danas poslije podne trebalo bi da za 30. septembar raspiše referendum o imenu države.

Kako nezvanično prenose regionalni mediji očekuje se da će predsjednik Sobranja Talat Džaferi sjednicu zakazati za 15 sati na zahtjev partija vladajuće koalicije i opozicionih partija Albanaca.

U prijedlogu za odluke o referendumu, koji su potpisali poslanici vladajuće koalicije oko SDSM i DUI i opozicione albanske partije Besa, navodi se da će pitanje biti: "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem dogovora Makedonije i Grčke?".

Prema tom prijedlogu referedum o imenu će biti konsultativni što znači da će biti potreban manji cenzus nego u slučaju da je obavezujći, odnosno da bi bio uspješan potrebno je da izađe polovina ukupnog broja birača, nešto iznad 900.000 i da polovina od niih glasa za.

Najveća opoziciona partija VMRO DPMNE još nije iznijela stav da li će podržati referendum, poslanik i potpredsjednik SDSM Muhamed Zekiri je rekao da će danas biti raspisan referendum sa ili bez VMRO DPMNE.

Zekiri je rekao da ne vjeruje da će poslanici najveće makedonske opozicione partije, koja se protivi dogovoru sa Grčkom, blokirati raspisivanje referenduma.

Uspješan referendum o dogovoru sa Grčkom i promjena imena države u Sjeverna Makedonija (do kraja ove godine) uslov je za makedonske integracije u EU i NATO.

 

Izvor: rtcg