Srbiju možda skinu sa spiska visokorizičnih država

Srbija bi uskoro mogla da bude skinuta sa spiska visokorizičnih država kada je riječ o pranju novca i sigurnosti poslovanja, a na koju je uvršćena u februaru ove godine.

O tome su na sastanku u Vašingtonu razgovarali premijerka Srbije Ana Brnabić i američki ministar finansija Stiven Mnučin, a povodom posljednjeg izvještaja Međunarodnog tijela za borbu protiv pranja novca (FATF), u kojim je Srbija svrstana u države koje su stavljene pod pojačana nadzor.

Inače, kada FATF neku zemlju stavi pod monitoring, to može da izazove teškoće u plaćanju ka i iz inostranstva, odnosno da oteža poslovanje kompanijama.

Srpske vlasti su, navode beogradske Novosti, još prilikom objavljivanja izvještaja tog tijela poručile da su ispunile njihove ranije preporuke i da je usvojeno šest sistemskih zakona protiv pranja novca i terorizma.

Svi su ti argumenti iznijeti na sastanku Brnabićeve s Mnučinom, a naglašeno je i da su tomovi srpske premijerke i američkog ministra već počeli zajedno da rade na tom pitanju.

Brnabićeva je naglasila da je Srbija ispunila sve uslove da bude skinuta s liste, a Mnučin poručio da su SAD zadovoljne mjerama koje je Srbija primijenila do sada.

Izvor:beta