Sahranjeno 35 srebreničkih žrtava

Posmrtni ostaci 35 srebreničkih žrtava, ubijenih u julu 1995. tokom ofanzive srpskih snaga na Srebrenicu koja je tada bila zaštićena zona Ujedinjenih nacija, sahranjeni su danas u Memorijalnom centru Potočari.

Vjerski obred predvodio je poglavar Islamske zajednice Husein Kavazović.

"Gospodaru naš, ujedini naša srcu u vjeri i ljubavi. Molimo te da majčina suza bude molitva i da se više nikome ne ponovo Srebrenica", kazao je Kavazović.

Među danas sahranjenima su u četiri osobe koje su u vrijeme ubistva bile maloljetne.

Do sada je u groblju Memorijalnog centra u Potočarima sahranjeno 6.610 srebreničkih žrtava.

U Potočare je danas stiglo više hiljada ljudi, zvaničnika BiH i predstavnika diplomatskog kora na komemorativni skup povodom 23. godine od genocida u Srebrenici.

Komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici, u Memorijalnom centru u Potočarima, počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice srebreničkog masakra Nermin Alivuković rekao je da je Srebrenica postala planetarni simbol genocida.

"Srebrenica je postala planetarni simbol genocida. Znamo ko ga je počinio i da su osuđeni. Srebreničke žrtve su naša vodilja da se genocid nikada, nikome i nigdje više ne ponovi", kazao je Alivuković.

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, koji je nasljednik Haškog tribunala, sudija Teodor Meron rekao je da lekcije Srebrenice ne smiju da bude nikada zaboravljene i da svako treba da učini sve što može da "proširi svjetlo istine i odupre se mraku neznanja i poricanja".

Glumac Rijad Gvozden govorio je djelove iz romana "Derviš i smrt", a izveden je i "Srebrenički inferno".

Skup obezbjeđuju pripadnici policije RS, zu saradnju sa ostalim policijskim i bezbjednosnim agencijama u BiH.

Do sada nije zabilježen nijedan incident.

Izvor:beta