Kosovo neće biti tema razgovora Putina i Trampa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Kosovo neće biti tema razgovora predsjednika Amerike i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina 16. jula u Helsinkiju.

"Mislim da neće stići dotle, ima dosta drugih tema o kojima će prvo razgovarati, ali ono što je izvjesno to je da će odnosi SAD i Rusije ići u pravcu popuštanja, a ne daljeg zaoštravanja", rekao je Dačić za RTS.

Dodao je i da je to samo početak razgovora dva predsjednika i da ne treba očekivati da se prvi sastanak završi sa spektakularnim rezultatima.

Dačić je kazao i da su "prazne priče" navodi medija da će jedan od epiloga tog sastanka biti dogovor da Putin prizna nezavisnost Kosova, a Tramp Krim kao rusku teritoriju.

"To su prazne priče, ali svakako da Srbija treba da osluškuje informacije sa svih strana, da dobro analizira i dobro pretpostavi šta se dešava u međunarodnim krugovima i to znači da treba da nastavi politiku dijaloga sa susjedima i Prištinom", kazao je on.

Govoreći o pozivu Trampu da posjeti Srbiju do kraja godine, Dačić je rekao da to zavisi od mnogo međunarodnih faktora, ali da je "siguran da će posjetiti Beograd u vrijeme svog mandata".

On je ponovio da ne treba očekivati trajno rješenje za pitanje Kosova, bez uključivanja SAD i Rusije i naglasio da očekuje da će uskoro biti manje od 100 zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova.

 

Izvor: Rtcg