Makedonija očekuje da ove sedmice počne pregovore o članstvu u NATO

Makedonija očekuje da ove nedjelje dobije odobrenje da započne pregovore u članstvu u NATO. To je ministar spoljih poslova Makedonije Nikola Dimitrov.

“Imamo velike nade, mislim da je sve spremno i trebalo bi da se dogodi ove nedjelje. Trebalo bi da smo spremni da započnemo pregovore o članstvu”, rekao je danas Dimitrov na marginama samita o zapadnom Balkanu u Londonu, prenosi Rojters.

Upitan da li postoji bojazan da bi Rusija mogla da se miješa u proces ulaska Makedonije u NATO, Dimitrov je rekao da bi njegova bili član te alijanse još 2008. godine da nije bilo spora o imenu sa Grčkom.

“Čvrsto vjerujemo da članstvo nije protiv bilo koje druge zemlje i imaće veoma smirujući uticaj na stabilnost regiona. Naravno, dok se to ne dogodi, bićemo zabrinuti oko svake moguće prepreke”, rekao je Dimitrov, prenosi Rojters.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je u junu da će NATO verovatno odobriti pregovore o članstvu sa Makedonijom, na samitu alijanse koji se ove nedjelje održava u Briselu.

 

Izvor: CdM