Migranti i dalje u blizini graničnog prelaza

Grupa migranata koja je juče bez dokumenata krenula da pređe granicu BiH prema Hrvatskoj kod Velike Kladuše, i dalje se nalazi u blizini graničnog prelaza.

Iz Granične policije BiH rečeno je da se migranti i dalje nalaze na istom mjestu i da žele da pređu na teritoriju Hrvatske, odnosno Evropske unije, objavio sarajevski portal Klix.ba.

Oko stotinu migranata su u blizini graničnog prelaza Velika Kladuša - Maljevac zaustavile jake policijske snage, kada su pokušali pješke da dođu do granice i pređu u Hrvatsku.

Klix.ba je objavio da je granični prelaz iz vazduha nadzirao helikopter MUP-a Hrvatske. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je  da će Hrvatska učiniti sve da spriječi ulazak migranata, isto kao što i BiH čini sve da ih spriječi u tome.

"Neki to rade uz upotrebu sile, ali mi još nijesmo imali situaciju da smo upotrebljavali silu prema migrantima. Veliki broj migranata smo vratili u susjedne zemlje, iz kojih su pokušali ući u BiH. One koji su ušli u BiH, prihvatili smo, registrovali ih i brinemo se o njima", rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

 

Izvor:RTCG