"Istorijski sporazum" ili "kapitulacija Zaeva"

Grčka i Makedonija poslije 27 godina spora, postigle su dogovor o novom imenu. Kako je saopštio makedonski premijer Zoran Zaev, to je Republika Sjeverna Makedonija.

Postizanje sporazuma pozdravio je vrh Evropske unije, kao i same članice. Visoki zvaničnici Evropske unije čestitali su premijerima Grčke i Makedonije, Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu, na riješenosti i liderstvu u postizanju "istorijskog sporazuma" o imenu Makedonije, uz ocjenu da to doprinosi "preobražaju cijelog regiona jugoistočne Evrope".

"Za ovo postignuće zaslužni su lideri dvije zemlje i njihovi timovi, ali prije svega svi građani obje zemlje i Evrope kao cjeline", navodi se u zajedničkom saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini i evropskog komesara za proširenje i susjedsku politiku Johanesa Hana.

Lideri makedonske opozicije međutim nijesu zadovoljni.  Lider opozicione VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, zatražio je omakedonskog premijera Zorana Zaeva da mu dostavi dogovor sa Grčkom o rješavanju spora oko imena.  Na pres konferenciji u sjedištu te partije, Mickoski je rekao da "takav dogovor predstavlja prihvatanje svih grčkih stavova", javila je MIA.

Izvor:RTCG