Haradinaj: Kosovo će dobiti vojsku ove godine, imamo podršku Srba

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj tvrdi da će će kosovska vojska biti formirana u toku ove godine i da je vojska "dobila povjerenje svih strana, čak i Srba sa Kosova".

“ Prošlo je dosta vremena, ali to nije izgubljeno vrijeme, tokom ovog perioda vojska je dobila povjerenje svih strana, čak i Srba sa Kosova. Ima omladine sa sjevera koja je u vojsci Kosova, a time pokazujemo da ne pravimo nacionalističku vojsku”, rekao je Haradinaj  na konferenciji za novinare.

Haradinaj tvrdi da je proces stvaranja kosovske vojske u završnoj fazi i da će uskoro biti okončan, bilo to kroz ustavne ili zakonske promjene, prenosi RTK2.

Govoreći o odnosu Prištine i Beograda, kosovski premijer smatra da je međusobno priznanje jedino rešenje.

“ Sa Srbijom smo imali rat koji je prekinut 9. juna 1999. godine, ali zvanično će rat biti prekinut kada dvije strane priznaju jedna drugu. Baš kao što je priznala Hrvatsku, Bosnu, Srbija bi trebalo da prizna i Kosovo. Ovo je u našem interesu i ne treba da se plašimo da zajedno sjednemo za pregovarački sto i ozvaničimo priznanje”, rekao je Haradinaj.

On kaže da će građani Kosova do kraja 2018. moći da putuju bez viza, navodeći da je potreba za slobodom kretanja sve veća i predstavlja barijeru građanima Kosova.

Izvor:AntenaM