Dimitrov i Kocijas ponovo pregovarali šest sati

Šefovi diplomatija Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, razgovarali su sinoć u Njujorku šest sati o rješavanju spora oko imena, uz posrednika UN Metjua Nimica.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije, sastanak će biti nastavljen sjutra u 15.30 po srednjeevropskom vremenu i očekuje se da poslije završetka neko od učesnika pregovora, ili sva trojica, daju izjave.

Pred novu rundu pregovora Dimitrov i Kocijas su se sreli odvojeno sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom i razgovarali o prevazilaženju spora oko imena Makedonije.

Dimitrov je nakon sastanka sa Guterešom rekao da postoji istorijska šansa da se zatvori jedan višedecenijski, istorijski spor.

Grčki ministar Kocijas je, pred ovu rundu pregovora, izjavio da je za rješenje potreban kompromis i zatražio od druge strane da bude pragmatična i realna da bi se našlo rješenje.

Sastanak ministara spoljnih poslova u Njujurku uslijedio je poslije prošlonedjeljnih razgovora premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, na kojoj je opcija sa imenom "Republika Ilindenska Makedonija" izabrana kao obostano prihvatljivo rješenje.

Makedonska vlada je potvrdila više puta da ostaje pri stavu da je to dobar prijedlog za rješenje dvoipodecenijskog spora, iako ga je grčka vlada, nakon samo dva dana, indirektno odbacila sa zahtjevom da se pregovara o imenima koje je prethodno predložio Nimic.

 

Izvor: rtcg