Grčke očekuje napredak pregovora s Makedonijom

U pregovorima o nazivu Makedonije može doći do "proboja" narednih dana, izjavio je grčki državni sekretar za evropske poslove pred sastanak ministara spoljnih poslova dviju zemalja u Njujorku.

"Ja sam relativno optimističan, mislim da bi narednih dana moglo doći do proboja", rekao je u utorak uveče orgos Katrugalos na konferenciji u Atini u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer o ulozi Grčke na Balkanu.

Prisutni makedonski ambasador Darko Angelov to nije porekao, ali je rekao da će biti uzdržan jer su pregovori u "veoma osjetljivoj fazi".U četvrtak i petak, grčki ministar Nikos Kocias i makedonski Nikola Dimitrov, još jednom moraju da se sastanu u prisustvu Metjua Nimica, izaslanika Ujedinjenih nacija za spor Grčke s Makedonijom.

Sastanci kakakv je taj bi trebalo da ubrzaju rješavanje problema Grčke s nazivom Makedonije, koji Atina odbija još od proglašenja nezavisnosti te bivše jugoslovenske republike 1991. godine, jer se tako naziva i sjeverna grčka pokrajina.

Atina se zato protivi pristupanju Makedonije EU i NATO-u dok se spor ne riješi.Pregovori se odnose na mogućnost da Makedonija prihvati da svom nazivu doda neku riječ, kao što je "Nova Makedonija" ili "Sjeverna Makedonija".

Postoji pet predloga te vrste. Ali, Makedonija bi bila dužna da shodno tome izmijeni i Ustav.Makedonija se nada sporazumu do 25. juna, što je presudan datum za EU da odluči o otvaranju pregovora o njenom pristupanju.Poslije sastanka dva premijera prošlog četvrtka u Sofiji, Zoran Zaev rekao je da je razgovarao sa Aleksisom Ciprasom o "obostrano prihvatljivom rješenju", ali da je Cipras bio uzdržan.

Od tada je štampa dviju zemalja tvrdila da je izvjesno rješenje novi naziv "Republika Ilindenska Makedonija" - po ustanku protiv Otomanskog carstva 2. avgusta 1903. godine, koji je državni praznik u Makedoniji.Ali, tu opciju su u subotu odbacili lideri glavnih grčkih opozicionih partija na sastanku s Ciprasom.

U utorak, Jorgos Kumocakos, zadužen za spoljne poslove u glavnoj opozicionoj partiji, konzervativnoj "Novoj demokratiji" koja je po anketama znatno jača od vladajuće Ciprasove Sirize, ponovio je da ta stranka odbija da se u nazivu Makedonije pominje Ilinden jer bi to bilo "previše nacionalistički".

 

Izvor: rtcg