ECRI: U Hrvatskoj eskalira govor mržnje

U javnom diskursu u Hrvatskoj eskalira rasistički govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma, navodi se u danas objavljenom izvještaju Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije Savjeta Evrope (ECRI).

ECRI upozorava na jačanje nacionalizma u Hrvatskoj, posebno među mladima, i to često u obliku veličanja bivšeg fašističkog ustaškog sistema, navodi se u izvještaju.

"U regionalnim medijima i na internetu uobičajeni su rasistički i ksenofobni izrazi protiv Srba, LGBT osoba i izbjeglica, kao i uvredljiv jezik o Romima.

Događaju se i fizički napadi na te grupe, kao i na njihovu imovinu", navodi se u sažetku izvještaja.ECRI je kritikovao neadekvatan odgovor hrvatskih vlasti na takvo jačanje netolerancije koje se često ne smatra krivičnim djelom, a većina slučajeva govora mržnje i nasilja motivisanog mržnjom tretira se kao prekršaj.

Kako se navodi, u Hrvatskoj je poboljšana zakonska zaštita od govora mržnje zahvaljujući izmjenama krivičnog zakona, ali se propisi rijetko primjenjuju, a kao razlog za to navodi se "neznanje i nestručnost tijela za primjenu zakona i pravosudnih tijela".

U izvještaju se dodaje da se nacionalne strategije za Rome samo djelimično sprovode, kao i da su Romi isključeni iz društva i suočavaju se sa alarmantno visokim stepenom nezaposlenosti i preranim napuštanjem školovanja.

ECRI je pohvalio novi zakonodavni okvir za LGBT osobe zbog donošenja Zakona o životnom partnerstvu osoba u 2014. godini, ali primjećuje da su predrasude protiv njih i dalje raširene, kao i da su oni suočeni s raznim oblicima diskriminacije u svakodnevnom životu.

Tijelo SE protiv rasizma i netolerancije pozvalo je Hrvatsku da uvede obavezno obrazovanje o ljudskim pravima u sklopu građanskog vaspitanja u školama, posebno kada je riječ o ravnopravnosti i zabrani diskriminacije. Takođe se dodaje da su za to potrebni primenjivi udžbenici i obuka za nastavnike.

Osim toga, ECRI navodi da bi hrvatski političari i visoki zvaničnici, kao i političke stranke trebalo da osude govor mržnje i jačaju toleranciju.

Potrebno je takođe donijeti akcioni plan za suzbijanje homofobije i transfobije u svim sferama svakodnevnog života, uključujući obrazovanje i zapošljavanje, navodi se u izvještaju.

 

Izvor: rtcg