Odgovor zbog Vulina: Hrvatski ministar ne može u Srbiju

Vlada Srbije, donijela je odluku o zabrani ulaska u Srbiju ministru odbrane i potpredsjedniku Vlade Hrvatske Damiru Krstičeviću. Ministar Krstičević do daljeg nije dobrodošao u Srbiju, navedeno je u saopštenju Vlade.

Ta mjera uslijedila je kao odgovor na odluku Hrvatske da zabrani ulazak u zemlju ministru odbrane Aleksandru Vulinu. Vlada Srbije smatra da su ovakvi postupci Hrvatske suprotni duhu dobrosusjedske saradnje i poštovanju osnovnih evropskih vrijednosti, u koje spada i sloboda kretanja ljudi.

U saopštenju se dodaje da Vlada Srbije ostaje posvećena održavanju mira i stabilnosti u regionu i poštovanju evropskih načela i vrijednosti, u interesu svih građana Srbije i regiona. Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske u subotu je uputilo notu Ambasadi Srbije u Hrvatskoj kojom je osudilo Vulinovu izjavu da o njegovom dolasku u Hrvatsku "može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri".

"Spominjanje vrhovnog komandata Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Republiku Hrvatsku je neprimjeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske", navelo je hrvatsko ministarstvo. Zbog te izjave Vulin je proglašen nepoželjnim u Hrvatskoj.

 

Izvor:AntenaM