"Blizu rješenje spora sa Grčkom"

Makedonski premijer Zoran Zaev potvrdio je da su razgovori sa Grčkom o višedecenijskom sporu u vezi sa imenom Makedonije vrlo blizu rješenja.

Kako je naveo, od sedam pitanja o kojima se razgovara, samo dva su ostala neriješena - da li će u imenu biti sadržana geografska odrednica i kako će se ono koristiti u međunarodnim odnosima, a kako za domaću upotrebu.

"Ovo drugo je za nas novo. Smatramo da je potrebno razlikovati ono što je za međunarodnu od onog što je za domaću upotrebu”, rekao je Zaev, prenosi Tanjug.

On smatra da Ustav ne treba mijenjati i da to ne bi trebalo da ima uticaj na stav Grčke. Zaev je kazao da je za Grčku problematično i pitanje identiteta i jezika, ali je dodao da Atina ima razumijevanja za mekedonski identitet.  Što se državljanstva tiče, Zaev kaže da će ono biti u saglasnosti sa novim imenom.

"Vjerovatno bi bilo - građanin Sjeverne/Gornje/Vardarske ili slično”, naveo je Zaev. Premijer Makedonije je ponovio da će nakon dogovora biti održan referendum o tom pitanju, ali još nije definisano da li će to biti odmah nakon konačnog rješenja, ili neposredno pred ulazak u NATO i Evropsku uniju.

Izvor: RTCG