BiH može u EU do 2025. godine

BiH može da nadoknadi sadašnje zaostajanje na evropskom putu i do 2025. godine ispuni sve uslove potrebne za članstvo u EU, vjeruje predsjedavajući Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, Bakir Izetbegović.

On je to rekao da na obilježavanju godišnjice osnivanja Armije BiH u Zenici, istakavši da je članstvo BiH u EU 2025. godine realna mogućnost, iako za to nema naznaka u strategiji proširenja Unije na zapadni Balkan objavljenoj ranije ove godine.

"Nova strategija EU za zapadni Balkan daje nam novu priliku da taj proces ubrzamo, da sustignemo naše susjede i do 2025. godine ostvarimo punopravno članstvo u EU. Za to će nam biti potrebno više zajedničkog rada, a manje sebičnog politikantstva", kazao je Izetbegović.

Strategija proširenja EU ne nudi konkretne rokove, a 2025. godina ranije je spominjana kao razdoblje u kojemu je moguće da članicama Unije postanu Srbija i Crna Gora.Članstvu bi nakon toga bile najbliže Makedonija i Albanija, dok je BiH s Kosovom na začelju tog kandidatskog popisa, prenijela je sarajevska N1.

Izvor:b92