Sabor velikom većinom podržao Istanbulsku konvenciju

Sabor Hrvatske usvojio je danas velikom većinom glasova Konvenciju Savjeta Evrope o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija), kojoj se protive konzervativni krugovi i Rimokatolička crkva u Hrvatskoj uz tvrdnju da uvodi "rodnu ideologiju".

Od ukupno 151 poslanika u Saboru, ratifikaciju konvencije podržalo je 110 poslanika vlasti i opozicije, protiv ih je bilo 30, među kojima više poslanika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), dok je dvoje poslanika bilo uzdržano.

Uz konvenciju je usvojena i interpretativna izjavu koja dodatno pojašnjava tumačenja pojedinih njenih članova, odnosno precizira da ona ne sadrži obavezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sistem, niti promjenu ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene.

Sabor je tijesnom većinom izglasao povjerenje ministarki finansija Martini Dalić čiji je opoziv zbog situacije oko Agrokora tražila opozicija.

Za nepovjerenje glasao je 71 poslanik, dok ih je 76 bilo protiv.Premijer Hrvatske i predsjednik HDZ posljednjih dana imao je najviše problema s Istanbulskom konvencijom u redovima svoje stranke, jer su se neki od najviših stranačkih funkcionera izjasnili protiv njene ratifikacijeOni smatraju da je riječ o svetonazorskom pitanju i da se njome uvodi "rodna ideologija", baš kako tvrde i predstavnici Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i ultrakonzervativna udruženja.

Izvor: Rtcg