BiH treba da uđe u NATO

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je u Sarajevu da Turska podržava ulazak BiH u NATO.

Komentarišući moguće članstvo BiH u NATO-u, kao i aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) za BiH, te uticaj Rusije u tom pogledu, Jildirim je istakao da je "NATO posebna organizacija, a Rusija posebna sila".

Prema njegovim riječima, NATO i Rusija su "možda čak i konkurenti jedni drugima".

Turski premijer je dodao da će Turska podržati ulazak BiH u NATO, ako građani te zemlje donesu takvu odluku.

Ocijenivši da Rusija tvrdi da će aktiviranje MAP-a za BiH izazvati nestabilnost zbog srpske strane u vezi sa oktobarskim izborima, Jildirim je kazao da Rusija "možda želi da se usvajanje MAP-a malo odgodi".

"BiH i njen narod već imaju odluke o tom pitanju. Vidimo napore koji se ulažu u učlanjenje BiH u NATO", naglasio je on tokom razgovora sa novinarima i ponovio da će Turska nastaviti pružati podršku članstvu BiH u NATO-u.

Govoreći o odnosima Turske i SAD, Jildirim je ocijenio da te dvije zemlje "s vremena na vrijeme imaju određene nesuglasice, ali i dobar razvoj odnosa".

Prema njegovim riječima, SAD se polako okreću i približavaju stavu Turske u vezi sa pitanjem terorizma, podsjetivši i na izjavu američkog predsjednika Donalda Trampa koji je nedavno rekao da će se njegova zemlja povući iz Sirije i da je borba protiv tzv. Islamske države u velikoj mjeri okončana.

Izvor:beta