Tači radi na formiranju ZSO

Saradnici predsjednika Kosova, Hašima Tačija, najavili da danas počinje rad na osnivanju Zajednice srpskih opština (ZSO), prenijela je Koha ditore.

Dnevnik piše da je početak aktivnosti na osnivanju ZSO rezultat posljednjeg sastanka Tačija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 23. marta u Briselu.

"To što je Tači 'zarobio' proces pregovora o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije ne uznemirava Vladu Ramuša Haradinaja. Međutim, opozicija i analitičari smatraju zlonamjernim pokušaje kosovskog predsjednika da postane 'faktor' u dijalogu", piše taj dnevnik i podsjeća da prema Ustavu predsjednik rukovodi spoljnom politikom zemlje.

Prema sporazumu o ZSO, konačno mišljenje o saglasnosti Statuta sa Ustavom Kosova daje Ustavni sud i tek nakon njegovog pozitivnog mišljenja Statut ZSO stupa na snagu.

Saglasnost Ustavnog suda je potrebna i za bilo kakve izmjene ili dopune Statuta.

Ustavni sud Kosova je 2015. godine, na zahtjev tadašnje predsjednice Kosova, Atifete Jahjaga, zaključio da u svih sedam poglavlja sporazuma o ZSO postoje neslaganja sa tim pravnim aktom.

Kosovski premijer nedavno je izjavio da "nije imao vremena da se bavi Briselskim sporazumu", a ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, je jutzros za TV prva rekao da onda ni Srbija ne mora da poštuje taj međunarodni sporazum, kada ga ni Priština ne poštuje.

 

Izbor: rtcg