Brisel: Ratifikacija u duhu dobrosusjedskih odnosa

Visoki zvaničnici Evropske unije pozdravili su odluku kosovske skupštine da ratifikuje sporazum o demarkaciji granične linije s Crnom Gorom.

Visoka predstavnica Federika Mogerini, komesar za proširenje Johanes Han i komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos su, u zajedničkom saopštenju, naveli da je ratifikacijom ispunjen jedan od ključnih kriterijuma za ukidanje viza i pozvali Prištinu da nastavi borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je takođe uslov.

"Ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice s Crnom Gorom u Skupštini Kosova predstavlja stvarno dostignuće, dobrodošao i konkretan napredak, veoma mnogo u duhu dobrosusjedskih odnosa kao i nove strategije za Zapadni Balkan Evropske komisije", navodi se u saopštenju.

Mogerini, Han i Avramopulos su naveli da se nastavlja procjena borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu.

"EU očekuje da sve strane na Kosovu nastave naporan rad i uspješne napore za ostvarivanje bezviznog putovanja za narod Kosova i interes regiona", dodaje se u saopštenju.

Skupština Kosova je sinoć, sa 80 glasova za i 11 protiv, usvojila zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji, pošto su poslanici pokreta Samoopredjeljenje četiri puta suzavcem pokušali da onemoguće glasanje.

Izvor:beta