Skupština Kosova u petak o razgraničenju sa CG

Potpredsjednik Skupštine Kosova iz Demokratske partije Kosova, Džavit Haljiti, očekuje da će u petak, 9. marta biti održana sednica skupštine, na kojoj će na dnevnom redu biti ratifikacija sporazuma o razgraničenju između Kosova i Crne Gore.

Prema njemu, vanredna sjednica parlamenta ne može biti sazvana dok se ne obezbijedi neophodnih 80 glasova za usvajanje zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom. On je rekao da bi bila velika šteta ako ne bude obezbijeđen dovoljan broj glasova.

"Ja sam protiv da se okupimo da bismo glasali protiv, da probamo sreću, jer bi time bila nanijeta višestruka šteta Kosovu", kazao je Haljiti za portal gazetablic.com.

Potpredsjednica Skupštine iz Samoopredjeljenja, Aida Drguti, rekla je da još nije zakazana sjednica Predsjedništva Skupštine na kojoj bi se donijela odluka o zakazivanju nastavka vanredne sjednice o demarkaciji.

Prema poslovniku o radu Skupštinej ukoliko predlog zakona ne dobije dovoljan broj glasova za usvajanjaj onda se on može ponovo staviti na dnevni red za deset dana. Krajnji rok za usvajanje Zakona o demarkaciji je kraj marta ako Kosovo želi da ove godine počne i završi procedure u procesu liberalizacije viza za građane Kosova.

Demarkacija granice sa Crnom Gorom je preostali uslov da građani Kosova putuju bez viza u Šengen zoni.

Izvor:beta