Niko još nije ispunio uslove za članstvo u EU

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker danas je u Sofiji, na kraju turneje po Zapadnom Balkanu, izjavio da pristupanje tog regiona EU "nije san, već realnost" i da su rokovi manje važni od napretka u reformama.

"Želim da kažem ono što sam rekao svojim prijateljima tokom posjete regionu: da EU ostaje privržena evropskoj perspektivi zapadnobalkanskih zemalja", rekao je Junker, poslije sastanka s predsjednicima država ili vlada "zapadnobalkanske šestorke".

U obraćanju medijima u prisustvu svih učesnika sastanka, Junker je rekao da odlazi sa ubjeđenjem koje je već postojalo - da je "mjesto Zapadnog Balkana u EU" i da "pristupanje nije san, već realnost koja će se ostvariti, a rokovi su manje važni od napretka u reformama".

"Zemlje koje žele da se pridruže EU, moraju da ispune sve kriterijume i uslove povezane s EU. Nije uvreda za te zemlje što nijedna od njih nije ispunila uslove, ali postoji ogroman napredak u svim zemljama u regionu. Veoma sam impresioniran time, ali moram da naglasim da moramo vidjeti kredibilnu borbu protiv organizovanog kriminala, protiv korupcije koja je bolest koja razara društva", dodao je on.

Govoreći o izazovima, Junker je ponovio da sve zemlje koje žele u EU, moraju da okončaju sve bilateralne teritorijalne sukobe koji traju. On je naglasio da EU ne može da pravi ustupke u uslovima pristupanja, i dodao da to nije u interesu zemalja Zapadnog Balkana, ali ni EU.

Junker je rekao da se tokom posjete regionu uvjerio da "svi zapadnobalkanski partneri dijele iste vrijednosti", i da je vidio "svuda istu spremnost, istu želju da se sprovedu neophodne reforme koje treba napraviti da zemlje mogu ući u EU", ali je "napredak različit od zemlje do zemlje".

Na sastanku su učestvovali premijeri Albanije, Crne Gore i Makedonije - Edi Rama, Duško Marković i Zoran Zaev, predsjednici Srbije i Kosova - Aleksandar Vučić i Hašim Tači i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Izvor:beta