Skupština Kosova danas o demarkaciji

Na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine Kosova, koja počinje u 11 sati, biće usvajanje Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Za sporazum su se izjasnile sve poslaničke grupe, osim Samoopredeljenja i Srpske liste, čiji predstavnik nije prisustvovao jučerašnjoj sjednici predsjedništva parlamenta. Predsjednik parlamenta Kadri Veselji izjavio je juče za medije da je demarkacija šansa za političko jedinistvo, koje će otvoriti put viznoj liberalizaciji.

"To je prilika za političko jedinstvo, da se glasa o nacrtu zakona o demarkaciji. Ova odluka otvara vrata građanima Kosova za slobodno kretanje. Vjerujem da bi mogli vrlo brzo da dobijemo liberalizaciju viznog režima", rekao je Veselji.

Šefovi poslaničkih grupa DPK i DSK izjavili su da će glasati za nacrt Sporazuma o demarkaciji.

"DPK će jednoglasno glasati za Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Nadam se da će sjutra biti ratifikovana demarkacija i da će se otvoriti put ka liberalizaciji viza. Zabrinjavajući je stav DSK, jer predstavnici DSK u Odboru za spoljne poslove nijesu glasali", dodao je šef poslaničke grupe DPK Memlji Krasnići.

Nakon što su Hašim Tači i Filip Vujanović potpisali aneks ugovora koji garantuje da će se, ukoliko se pojave, novi dokazi uzeti u obzir, podršku sporazumu je najavila i Alijansa za budućnost Kosova, kao i Inicijativa za Kosovo. Svoj stav, međutim, nije promijenilo Samoopredeljenje.

Šef poslaničke grupe Srpske liste nije prisustvovao sastanku predsjedništva, a u ranijim izjavama predstavnici ove liste su isticali da je za njih od demarkacije mnogo važnije pitanje formiranja Zajednice srpskih opština i da će o razgraničenju razmišljati kada započne osnivanje Zajednice.

Za usvajanje demarkacije potrebna je podrška 81 poslanika.

 

Izvor:AntenaM