Danas nastavak suđenja Mirjani Marković

U Višem sudu u Beogradu danas će biti nastavljeno suđenje nekadašnjoj predsjednici Jugoslovenske ljevice Mirjani Marković i još troje optuženih.

Njih terete za nezakonitu dodjelu državnih stanova 2000. Suđenje supruzi nekadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića početkom godine je razdvojeno od procesa koji je 11. januara okončan presudom kojom su Branislav Ivković i direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes oslobođeni optužbi, dok je Živka Cica Knežević oslobođena dijela optužbi, a za druge joj se suđenje nastavlja u procesu protiv Markovćeve.

Markovićevoj se sudi u odsustvu za krivično djelo zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem, jer je u bjekstvu i za njom je raspisana međunarodna potjernica. Zato se danas na optuženičkoj klupi mogu očekivati još Kneževićeva, Miloš Lončar i Danilo Pantović, a na suđenju je planirano ispitivanje svjedoka.

Prema optužnici, Markovićevu terete da je kao predsjednica direkcije JUL-a Živku Knežević podstrekla da dodijeli stan dadilji svog unuka Iloni Pešić, iako ona nije ispunjavala zakonom predvidjene uslove.

Predstavnici Generalnog tužilaštva Ruske Federacije 2010. saopštili su da ona u toj državi uživa status političke izbjeglice i da ne može da bude uhapšena po potjernici srpskog Interpola, koja je raspisana za njom 2005. i još je na snazi.

Na ovoj optužnici je i nekadašnji šef Državne bezbjednosti Jovica Stanišić, ali je sud donio odluku o prekidu postupka protiv njega, zbog ponovljenog suđenja za ratne zločine koji se protiv njega vodi pred Mehaniznom u Hagu, koji je nastavio rad nedavno zatvorenog Haškog tribunala.

 

Izvor: AntenaM