Neće podržati nezavisnost Kosova za članstvo u EU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbi neće podržati nezavisnost Kosova u zamjenu za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Vučić je rekao u intervjuu za Rojters da je za dogovor potreban kompromis i da ne može jedna strana da dobije sve, a da druga strana nema ništa.

"Od 2008. godine (proglašene nezavisnosti Kosova) očekuje se od Srbije da to prihvati, da pokažemo koliko smo veliki i da razumijemo da smo to sve izgubili - to sve, naravno pod znacima navoda - ali ono što govorim na svakom mjestu, a naročito u Briselu, je da Albanci smatraju Kosovo svojom teritorijom, a Srbi svojom, u skladu sa Ustavom Srbije", rekao je Vučić.

Na konstataciju da je šef njemačke diplomatije Zigmar Gabrijel u Prištini rekao da će Srbija morati da prihvati nezavisnost Kosova da bi ušla u EU, Vučić je rekao da za Kosovo postoji nekoliko modela.

Predsjednik Srbije je ocenio da bi najbolji modeli bili oni koje bi "teško progutali i jedni i drugi", dodajući da je za to potrebno mnogo političke volje, ne samo u Beogradu, već i u Prištini.

Izvor:mina