Sedam muškaraca pod istragom zbog terorizma

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Tužilaštvo BiH potvrdili su sinoć kako je u tu zemlju vraćena grupa od 25 njenih državljana koji su ranije boravili u Siriji i Iraku na teritoriji koju je kontrolisala teroristička organizacija Islamska država (IS).

Potvrđeno je kako je u Sarajevo posebnim letom deportovano sedam muškaraca, šest žena i dvanaestoro djece.

Tužilaštvo BiH je potvrdilo i kako su svi deportovani muškarci pod istragom zbog terorizma i protivzakonitog pridruživanja paravojnim grupama u inostranstvu, te su stoga pritvoreni i biće procesuirani.

U saopštenju Ministarstva sigurnosti stoji kako su žene i djeca po dolasku u sarajevsku zračnu luku prošli odgovarajuće provjere Granične policije BiH, pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportovani u prihvatni centar zbog daljnjih pregleda i pružanja medicinske pomoći.

"Ministarstvo sigurnosti BiH izražava zahvalnost svim uključenim ministarstvima i agencijama u BiH, a posebno američkoj vladi i ambasadi SAD u Sarajevu za podršku i pomoć u sprovođenju ovih aktivnosti", stoji u saopštenju u kojem se dodaje kako će Ministarstvo u saradnji s međunarodnim partnerima nastaviti da prati stanje u kampovima u Siriji, gdje se još nalazi izvjestan broj žena, djece i muškaraca iz BiH.

 

Izvor:RTCG