Rusija tražila zatvaranje kancelarije visokog prestavnika u Bosni

Rusija je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN tražila zatvaranje kancelarije visokog predstavnika UN u Bosni, čiju aktivnost Moskva smatra pristrasnom.

"Pozivamo kolege Savjeta bezbjednosti da obnove napore ka zatvaranju kancelarije visokog predstavnika", rekao je ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja.

Kako navodi Frans pres taj Ruski stav je dosta izolovan u Savjetu bezbjednosti. Ruski diplomata je rekao da visoki predstavnik treba da poštuje svoj mandat, a da Valentin Incko aktuelni visoki predstavnik nema nadležnost da lobira za integraciju Bosne u evroatlantske organizacije, o čemu se mnogo piše u njegovo posljednjem izveštaju.

Ruski ambasador je takođe kritkovao novu šeficu Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Bosni, koja je, kako je rekao, organizovala seminar da propagira ulazak te zemlje u NATO.

Nebenzja je rekao da je "vrlo važno da se strogo poštuju principi Dejtona", sporazuma iz 1995. kojim je završen rat u Bosni, kada su uspostavljena dva entiteta, povezana centralnom vladom.

Savjet bezbjednosti je na početku sjednice jednoglasno odobrio još jedno produženje na godinu dana evropskih vojnih snaga u BiH Eufor Altea.

 

Izvor:RTCG