Poslije odluke EU, Prespanski sporazum pod rizikom

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev rekao je da odlaganje početka pristupnih pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom dovodi u rizik Prespanski sporazum.

"Tačnije, to znači da će djelovi o unutrašnjoj upotrebi novog imena Sjeverna Makedonija biti blokirani i neće moći da budu sprovedeni", naveo je Zaev u intervjuu za Juronjuz na grčkom jeziku, a prenosi Plusinfo.

Zaev objašnjava da su određeni članovi sporazuma koje su Makedonija i Grčka potpisali 17. juna 2018. godine, tijesno povezani sa napretkom Makedonije ka učlanjenju u EU.

"Neki članovi će biti zamrznuti, jer ne mogu da se sprovode. Pokušaćemo da ih sprovedemo, ali obje stvari su povezane", rekao je Zaev, dodavši da je riječ o članovima koji se odnose na unutrašnju upotrebu novog imena.

Ipak, on u intervjuu naglašava da za njegovu zemlju ne postoji druga alternativa i da će se bez EU "oni izgubiti u tamnici".

"Nemamo drugu alternativu. Nema druge ponude koja bi mogla biti alternativa.

Ono što nam neki nude ne daje demokratiju, vladavinu prava i slobode.

Ako se svjetlost zvjezdica na zastavi EU ugasi, mi ćemo biti u tamnici.

I možemo da se izgubimo u toj tamnici. Ako se radikalizaciji i vraćanju nacionalizma pruža pogodno tle, oni će nanijeti ogromnu štetu cijelom Balkanu.

A kada Balkan ima problem, onda i Evropa ima problem", zaključio je Zaev.

 

Izvor:tanjug