U školama u Hrvatskoj danas počinje štrajk

U hrvatskim osnovnim i srednjim školama danas počinje štrajk jer Vlada nije prihvatila zahtjeve za povećanjem koeficijenta plata u prosvjeti od šest odsto, saopštili su predstavnici školskih sindikata.

Poslije razgovora predstavnika Vlade i sindikata, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, rekao je novinarima da proces mirenja nije uspio i da sjutra počinje štrajk do ispunjenja zahtjeva.

"Vlada je u cjelini odbila naše zahtjeve. Ponudila je kroz dodatke povećanje dodatka od dva odsto od 1. oktobra i dva odsto od 1. juna 2020.

To je za sindikate neprihvatljivo", rekao je Mihalinec. On je objasnio da će to prvi put biti "cirkularni štrajk", što znači da će u četvrtak u štrajku učestvovati sve škole, dok će se od petka održavati svaki dan u drugim županijama, o čemu će sindikati svakodnevno obavještavati javnost.

Mihalinec je rekao da će u štrajku učestvovati i nastavno i nenastavno osoblje u školama.

Sindikati su pozvali roditelje učenika na razumevanje i podršku, istaknuvši da učitelji ne mogu da budu najmanje plaćena karika u javnim službama.

Ministar rada Josip Aladrović rekao je novinarima da je Vlada u ovom trenutku predložila maksimum kroz povećanje dodataka na plate, što sindikatima nije bilo dovoljno.

On je nekoliko puta ponovio da Vlada mora brinuti "o održivosti" i da se nada da su to "svi prihvatili".

 

Izvor:RTCG