Sahranjen Oliver Ivanović, porodica se ne vraća na Kosovo

Oliver Ivanović sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Pored porodice i stranačkih kolega od Ivanovića se oprostio veliki broj građana iz cijele Srbije, koji su od jutros odavali poštu ubijenom političaru sa KiM – u tišini su palili svijeće i ostavljali cvijeće.

Opelo ispred crkve Svetog Nikole služio je episkop Raško – prizrenski Teodosije u prisustvu patrijarha Irineja

Vladika Teodosije rekao je da su Olivera Ivanovića poštovali na Kosovu, u Srbiji, ali i inostranstvu i da su ga nerijetko poštovali i Albanci i da će duboko svima nedostajati.

On je kazao da Ivanović nije upirao prstom u ljude, već je govorio o problemima koje treba zajedno riješiti i da za njega pitanje Kosova nije bilo političko pitanje, već pitanje “kako da se unaprijedi život i južno i sjeverno od Ibra”, ali da je bio tu i kada je 1999. godine trebalo sačuvati Kosovsku Mitrovicu.

“Oliver ostaje sa nama kao simbol naše riješenosti da budemo svoj na svome, borbe za istinu i pravdu”, rekao je vladika Teodosije.

Kolona građana odala je poštu Ivanoviću, a saučešće je primala njegova supruga Milena Ivanović, njegovi brat i sestra, kao i drugi članovi porodice.

Kako prenose mediji, Milena Ivanović je rekla da se više nikada neće vraćati na Kosovo.

“Sin i ja smo završili sa Kosovskom Mitrovicom, gradom straha, tame i bola. Naš Oliver život je dao za Kosovo i srpstvo i kad je molio za pomoć, tražio zaštitu, nikoga nije bilo. Sad za njega kažu da je heroj, a gdje su bili ti koji ga veličaju kad su nam bili najpotrebniji?”, rekla je ona, prenosi Telegraf.rs.

Od Ivanovića se oprostio i vrh Srbije koji je predvodila premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Na Novom groblju su bili i bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ministri Rasim Ljajić, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, Branko Ružić i Nenad Popović.

Porodici su saučešće izjavili i predsjednik DS Dragan Šutanovac, lider Nove stranke Zoran Živković, lider DJB Saša Radulović, lider PSG Saša Janković, lider Narodne stranke Vuk Jeremić, bivši predsjednik Srbije i lider SDS Boris Tadić, lider SPO Vuk Drašković, kao i Dragan Đilas.

Na grobilju su bili i SNV Milorad Pupovac, bivši predsjednik Koordinacionog tela za KiM Nebojša Čović, Rada Trajković, kao i lider JS Dragan Marković Palma.

Sahrani su prisustovali patrijarh Irinej, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsjednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, Aleksandar Karađorđević, kao i humanitarac Arno Gujon, Srđan Đoković, glumci Tihomir Stanić i Branislav Lečić, bivši košarkaš Dejan Tomašević i mnogi drugi.

Kako je objavila agencija Tanjug, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odaće poštu lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću u subotu polaganjem vijenca na mjestu njegovog ubistva, u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanović je ubijen u utorak 16. januara, ispred sjedišta SDP u Kosovskoj Mitrovici.

U srijedu je više hiljada građana u Kosovskoj Mitrovici u mimohodu odalo poštu Ivanoviću, čije je tijelo bilo izloženo u sjedištu inicijative.

Izvor: CdM