"Granični spor utiče i na region"

Slovenački predsjednik Borut Pahor izjavio je u Briselu da ne može da zamisli da bi iko mogao koristiti silu ni za ni protiv sprovođenja arbitražne presude o granici Hrvatske i Slovenije.

Pahor je tokom posjete sjedištu EU gdje traži podršku za sprovođenje arbitražne odluke o granici koju Hrvatska ne priznaje  razgovarao s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, prenosi Hina.

Na pitanje da li su razgovarali o hrvatsko-slovenačkom sporu, obojica su odgovorili odrično.

"Nijesam htio da razgovaram o tome. To nije pitanje za NATO. Ne mogu zamisliti da bi iko, bilo koja zemlja koristila silu za sprovođenje odluke arbitražnog suda, niti da bi neko koristio silu protiv sprovođenja arbitražne odluke", rekao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare. "To nije pitanje za NATO. Nije na meni da ulazim u sadržaj toga pitanja", rekao je Stoltenberg.

Pahor je rekao da to pitanja ima odjeka u regionu s obzirom da on i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predsjedavaju Procesom Brdo-Brioni.

"U slučaju da se Hrvatska i Slovenija ne mogu dogovoriti oko sprovođenja arbitražne odluke, to bi imalo loše implikacije za moralni i politički autoritet našeg liderstva u toj važnoj inicijativi", rekao je Pahor, dodajući da se nada da će EU nešto preduzeti kako bi se olakšalo sprovođenje arbitražne presude.

 

Izvor:RTCG