U slučaju "Reket" umiješana i specijalna tužiteljka?

U slučaju "Reket" umiješana i specijalna tužiteljka?

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da otvaranje istrage u slučaju "Reket", koji je uzdrmao javnost u toj zemlji, a u okviru koje je uhapšen bivši učesnik rijalitija Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, demonstrira jasnu i nedvosmislenu borbu protiv kriminala i korupcije u toj zemlji.

Zaev je u intervjuu za agenciju MIA zahtijevao od Tužilaštva u Skoplju da objelodani kakva je umiješanost specijalnog tužioca Katice Janeve, koja je iznenada podnijela ostavku, kako bi se zaustavile spekulacije, koji su, kako je naveo, predmet zloupotrebe, jer je riječ o visokom državnom funkcioneru.

Makedonski premijer smatra da ovaj slučaj neće uticati na kredibilitet Specijalnog tužilaštva, jer, kako ističe, ta institucija ima kapacitet i ljudske resurse da dobro obavlja svoje zadatke.

Inače, slučaj "Reket" je izazvao veliku pažnju makedonske javnosti zbog umiješanosti poznatih medijskih ličnosti poput Bojana Jovanovskog.

Makedonsko Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da u slučaju "Reket" posjeduje audio i video-materijale o razgovorima između osumnjičenih Bojana Jovanovskog i makedonskog biznismena Zorana Milevskog koji su, uz podršku jednog tužioca, ucjenjivali poznatog makedonskog biznismena da im isplati osam miliona eura u zamjenu za oslobađajuću presudu.

Kako navode makedonski mediji, riječ je o čuvenom skopskom biznismenu Jordanu Orce Kamčevu, koji je prijavio slučaj Tužilaštvu u Skoplju nakon što su Jovanovski i Milevski tražili od njega osam miliona eura kako bi mu pomogli, uz podršku tužioca, da bude oslobođen optužnice makedonskog Specijalnog tužilaštva u slučaju "Imperija".

Mediji tvrde da je upravo Katica Janeva tužilac koji je umiješan u ovaj slučaj. Prošle noći makedonska policija je izvršila pretres kuće Katice Janeve i tom prilikom joj je oduzet mobilni telefon.

 

 

Izvor:RTCG