"Riješen spor, našli ime za Makedoniju"

Vlade u Atini i Skoplju su se dogovorile da skoro tri decenije spora oko naziva Makedonije okončaju tako što će ona svoje ustavno ime promijeniti u "Republika Nova Makedonija".

To danas piše grčki sajt vijesti "Proto tema", pozivajući se na sajt vijesti u Albaniji www.infoshqip.com.

Taj predlog se pominjao godinama, još od zvaničnog izbijanja spora 1991, ali nije bilo nagovještaja da bi ga prihvatile obje strane.

Grčki sajt pominje da je "upadljivo" što je navodni dogovor objavljen baš danas, kada je zamjenik premijera Makedonije, Albanac Bujar Osmani, u posjeti Atini radi razgovora s rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova Grčke.

Albanski sajt se u prenošenju pojedinosti sporazuma, uz fotografiju naovodno zvaničnog teksta, poziva na "pouzdane grčke izvore".

Po tom tekstu novi dogovoreni pun zvaničan naziv države je "Republika Nova Makedonija", ili skraćeno "Nova Makedonija", a oba su navedena u verzijama na makedonskom, engleskom, grčkom i albanskom jeziku.

Novi naziv za jezik je na makedonskom "savremen makedonski jazik" što je prevedeno i na ostale jezike, dok naziv na grčkom glasi "slavomakedonski jezik".

Naziv državljanstva i nacionalnosti je na makedonskom "makedonsko/makedonska", dok je na ostalim jezicima "novomakedonsko/novomakedonska".

Novi naziv crkve je "Nova makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija", sem na grčkom, na kojem se ona naziva "Pravoslavna crkva Nove Makedonije - Ohridska arhiepiskopija".

Po albanskom sajtu na koji se poziva grčki sajt, o "nacionalnom identitetu" će se još pregovarati, ali se predviđa da će se građani na makedonskom i dalje nazivati "Makedonci", na engleskom "Etnički Makedonci", a na grčkom "Slavomakedonci".

Predviđen je i naziv za Makedonce, stanovnike Grčke koja ne priznaje postojanje nacionalnih manjina: na grčkom će se nazivati samo "Makedonci", ali na makedonskom i engleskom će biti "grčki Makedonci".

Izvor:Rtcg