Nećemo u Sarajevo zbog tretmana BiH prema Kosovu

Nećemo u Sarajevo zbog tretmana BiH prema Kosovu

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli kaže da prištinska delegacija neće učestvovati na Samitu u Sarajevu zbog načina na koji BiH tretira Kosovo.

Pacoli je ocijenio da je takav tretman neprihvatljiv i da je bacio sjenku na nedavno održani Samit zemalja Zapadnog Balkana u Poznanju, u Poljskoj, prenosi RTK2. "Način na koji su mislili da tretiraju kosovsku državnu delegaciju je neprihvatljiv, a to bi, takođe, bacilo sjenku na nedavno završeni samit u Poznanju u okviru Berlinskog procesa, gdje smo pokazali volju da budemo konstruktivni u regionalnim inicijativama i organizacijama.

Nažalost, ova volja je pogrešno shvaćena od strane sadašnjeg Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH", tvrdi Pacoli.

On je na Fejsbuku ocijenio da takav stav prema Prištini, kao sljedećem lideru SEECP (Samit za saradnju u jugoistočnoj Evropi), nije dobar za BiH s obzirom na to da je taj samit, kako je naveo, stvoren u cilju jačanja dobrosusjedskih odnosa u regionu i pune integracije Jugoistočne Evrope u evroatlantske strukture.

Prethodno je predsjednik Kosova Hašim Tači naveo na Fejsbuku da je odbio da prisustvuje SEECP u BiH, zbog toga što je, kako je naveo, poziv Milorada Dodika ponižavajući, jer Kosovo nije tretirano kao druge države učesnice.

BiH ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

 

Izvor:RTCG