Spremni da ukinemo takse ako Srbija prizna Kosovo

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je juče u Poznanju da je Priština spremna da ukine takse na uvoz robe iz Srbije, ali samo ako Beograd prizna nezavisnost Kosova.

Poslije sastanka premijera zemalja učesnica Samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, Haradinaj je novinarima rekao da je Kosovo zainteresovano za rješenje i za dogovor sa Srbijom koji bi podrazumijevao međusobno priznanje u postojećim granicama.

"Spremni smo da ukinemo takse, ali moramo da se međusobno priznamo. Ako neko ne priznaje našu egzistenciju, onda je nemoguće imati ekonomske odnose, za ekonomske su potrebni i politički odnosi. U interesu i Srbije i Kosova je da se međusobno priznamo", kazao je Haradinaj.

Naveo je da bi međusobno priznanje Kosova i Srbije bilo "ključ za bolju i bržu integraciju Zapadnog Balkana u EU" i dodao da Priština želi dijalog s Beogradom "koji je predvidiv i bez iznenađenja".

Haradinaj je rekao da Priština nije donijela odluku o zabrani ulaska srpskih zvaničnika na Kosovo, o čemu su mediji pisali.

Izvor:beta