Skoplje: Ako ne dobijemo datum - nema EU perspektive

Skoplje: Ako ne dobijemo datum - nema EU perspektive

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov rekao je da ukoliko njegova zemlja ne dobije datum za pregovore o pristupanju u EU ove godine, to će za njega značiti da ne postoji evropska perspektiva, prenosi MIA.

"Dobili smo 10. po redu preporuku o početku pregovora. Ako treba da očekujemo i 11. sljedeće godine, ja neću imati lice da pričam pred mojim narodom o evropskoj perspektivi zemlje", istakao je Dimitrov na panel diskusiji u Stokholmu, posvećenoj dešavanjima u zemljama Zapadnog Balkana, uz fokus na njihovu evropsku perspektivu.

Dimitrov je rekao da je Sjeverna Makedonija na planu spoljne politike, u regionu koji je ukopan u istoriji, uspjela da izađe i da riješi izuzetno delikatno i emocionalno pitanje koje se odnosi na identiet.

"Uspjeli smo u regionu bogatom istorijom da proizvedemo malo budućnosti", naglasio je Dimitrov.

On je dodao da ukoliko Evropa ne uspije da prepozna napredak koji je učinila njegova zemlja, samo da bi se započelo sa procesom pristupanja, i ako nastavi da odlaže odluku o datumu za pregovore i na Evropskom savjetu u oktobru kaže "ne", treba da priznamo da ne postoji evropska perspektiva.

 

 

Izvor:beta